La literatura també educa

Quan s'explica un conte, es crea un moment màgic que ressona en les experiències personals de moltes criatures. L'hàbit d'explicar contes als fillets i filletes no només és una llavor que creix amb arrels fortes cap a l'aprenentatge, sinó que també connecta amb una part íntima, de coneixement de personal i de transmissió de valors. 
Explicar històries, propiciant un clima de calma i expectació, és una de les eines educatives que els adults tenim fàcilment a l'abast. Aprofitem-la. 

Aquí us deix una mostra d'alguns contes que hem estat explicant a l'escola. Continuarà...



ILAN BRENMAN, El pare és meu. Animallibres (2013) Barcelona
Què passa quan dues germanes estiren el pare, cada una pel seu costat? El pare és meu! neix d'un fet viscut per l'autor. Ficció i realitat es barregen en aquesta esborrajada història de gelosia i amor entre un pare i les seves dues filles. 


Punga, En Kiko i la mà. Consell d'Europa contra la violència sexual sobre infants i adolescents.
"La Regla d'en Kiko" és una guia senzilla per ajudar els pares, mares i educadors a explicar als infants on no han d'intentar tocar-los altres persones, com reaccionar si això passa i a qui dirigir-se per demanar ajuda. Com és "La Regla d'en Kiko"? És senzilla: els infants no haurien de permetre que altres nens ni cap adult els toquessin les parts del cos que solen estar cobertes per la roba interior. Tampoc haurien de tocar altres infants ni/o adults en aquestes zones. Així mateix, ajuda a explicar als nens/es que el seu cos els pertany, que hi ha secrets bons i secrets dolents i formes de tocar bones i dolentes.


STEIN, MATILDE; VAN HOUT, MICS. Meu! Intermón Oxfam Editorial (2008) Barcelona.
Un vespre, a l'hora d'anar-se'n a dormir, la Carlota troba un petit fantasma al seu llit. De seguida descobreix que el fantasma no sap compartir les coses. Malgrat que només li sent dir "Meu!" una vegada i una altra, ell i la pacient Carlota es fan amics. L'endemà passen tot el dia junts, fan creps, juguen i aprenen que és més divertit compartir les coses. 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per les nostres filles i per totes les dones del món